Kick-off

               Je bent nu klaar voor het echte werk!

Scheidsrechters kleding

 

 

Wanneer je als scheidsrechter het veld op gaat moet je natuurlijk over een scheidsrechters uitrusting beschikken. Scheidsrechters kleding is in vele maten en kleuren beschikbaar. Momenteel heeft de KBVB een samenwerkingsverband met “PATRICK. Een KBVB badge kan je verkrijgen of aankopen daar waar je de cursus hebt gedaan.
Ook goede schoenen en lange kousen (zwarte) heb je nodig om volledig uitgerust te zijn. 

Scheidsrechters fluitje

Dit is één van de belangrijkste accessoires. Tegenwoordig verkiezen  alle scheidsrechters een fluitje “zonder” balletje erin. Waarom? Deze fluitjes maken een harder geluid en voorkomen dat ze onbruikbaar worden door modder of regen. De meest gebruikte fluitjes zijn de “fox” fluitjes.
 

Gele en rode kaarten, scoreblokje/notitieblok/pen

 

Niemand gebruikt ze graag maar toch zijn ze af en toe nodig om voetballers op hun fouten te wijzen of te waarschuwen. Meestal zitten deze kaarten in een mapje of een boekje. Je kan ze verkrijgen bij scheidsrechtersverenigingen of eventueel ook sportwinkels.
Het scoreblokje gebruik je om de doelpunten te noteren, de wissels en de kaarten. Dit wordt ook vaak samen verkocht met de kaarten, mapje/boekje.

Toss munt, horloge, tas

Om de wedstrijd te beginnen wordt er altijd eerst getost. Men kan hiervoor gelijk weke munt gebruiken die aan beide zijden verschillende kleuren heeft. Natuurlijk moet je de tijd in het oog houden en heb je een horloge nodig. Aan te raden is een digitaal horloge of een stopwatch. Op deze manier kan je bijvoorbeeld de tijd even stilzetten bij blessures. Om al je benodigdheden op te bergen gebruik je een degelijke tas.
Uiteraard nemen we ons toiletgerief ook mee om na de wedstrijd een douche te nemen;

        

           Frank de Bleeckere (ex-scheidsrechter) hielp mee bij het ontwerpen van de referee schoen.
Bekijk bovenstaande filmpje en luister even aandachtig.

Aanduidingen   

 

Wanneer je een cursus scheidsrechter hebt gevolgd en je bent geslaagd voor het  examen wordt je aangeduid voor een wedstrijd. Maar hoe gaat dit allemaal in z'n werk? In het begin wordt je hier bijgestaan door een zogenaamde peter. Hij/zij zal je in het begin ondersteuning geven bij de door u te fluiten wedstrijden. Men start hier in de officiële competitie vanaf U13 in gewestelijke reeksen.
De aanduiding gebeurt via het Provinciaal Scheidsrechter comité van u provincie.
Ook afgekort het PSC. De nationale aanduidingen (van 4de tot 1ste nationale) gebeuren via het Centraal Scheidsrechter comité. Ook afgekort het CSC.
Men moet ook steeds de aanduidingen raadplegen via e-kick-off .Via de website van de Koninklijke Belgische voetbalbond (KBVB) kan men ook steeds de aanduidingen terugvinden.



Wedstrijdblad


Een wedstrijd kan niet doorgaan zonder het invullen van een wedstrijdblad.
We hebben vier verschillende kleuren van wedstrijdbladen.

Het roze formulier (1)  is voor de wedstrijden van het kampioenschap, Beker van België en Provinciale Beker.
Het gele formulier (2) is voor de vriendschappelijke wedstrijden.
Het witte formulier met gele diagonale streep (3) is voor wedstrijden van U6 tot U11 en meisjes van U13.
Het witte formulier is voor tornooien (4) (met verkorte wedstrijdduur)
Ieder wedstrijdformulier bestaat uit 3 of 4 delen.
Het bovenste deel is bestemd voor de voetbalbond.
De andere 2 kopijen voor de bezoekende club en de bezochte club.
Een vierde kopij (bij het roze formulier) is voor de scheidsrechter.
Het invullen van het wedstrijdblad is dus ook een onderdeel van de scheidsrechter cursus.




Mijn eerste wedstrijd

Amper vijftien was ik, toen ik voor het eerst als scheidsrechter
bartvertenten1.jpgop het veld stond. Mijn broertje speelde bij de duiveltjes en ze zochten een scheidsrechter voor een match. Ik voetbalde toen zelf nog, maar zat met een blessure: tegen een bal trappen kon niet, lopen nog wel." Ik heb die wedstrijd gefloten, dat beviel me en zo ben ik erin gerold. Daarna ben ik snel opgeklommen in de provinciale reeksen en op mijn 21ste ben ik in nationale begonnen. Als vijftienjarige moest ik al elke week wedstrijden tussen volwassenen in goede banen leiden. Dat leeftijdsverschil is nu kleiner en de spelers aanvaarden mijn gezag. Arbitrage draait om leiderschap en daarin ben ik gegroeid. Je moet overtuigend overkomen en rust uitstralen. Niet meegaan in de euforie van het spel. In tweede nationale heb ik maar een halfjaar gefloten en ben dan naar eerste nationale gepromoveerd. Mijn debuut in eerste klasse was met de wedstrijd Cercle Brugge - Kortrijk begin 2012. Of er verschillen zijn? Ja zeker, er zijn natuurlijk verschillen, zoals de oortjes waarmee de scheidsrechter en grensrechters met elkaar in verbinding staan. Het is even zoeken hoe je zo’n hulpmiddel optimaal gebruikt. Maar het grootste verschil is de media-aandacht. In de aanloop naar mijn eerste match stond ik volop in de schijnwerpers als ‘de jongste scheidsrechter ooit in eerste. Onze rol op het veld kan je vergelijken met die van een bedrijfsleider. Hoe dan ook, je stapt het veld op met die 22 spelers en je moet ervoor zorgen dat de spelminuten zo goed mogelijk verlopen. Zonder overdrijven: arbitrage is een echte levensschool.

                                        
 

Teamwork

Vrienden, vriendinnen, personen met wie je al eens een goede babbel slaan, is belangrijk.
Ook voor scheidsrechters is het van groot belang dat ze hun ervaringen kunnen delen met collega's. Dat ze samen trainen en  samen zijn in momenten van ontspanning. Zoals je al kan raden vormen scheidsrechters met elkaar één groot team.
 
  
                                                                                                     

Goede ref

Een scheidsrechter dient in eerste plaats goede kennis van de spelregels te hebben en fysiek in orde te zijn. Dit is nodig want voetballers zijn snel dus jij dient minstens even snel te zijn! Scheidsrechters trainen daarom regelmatig en letten ook op hun voeding. De communicatie met de spelers en alles wat er rond draait is ook van groot belang en zal je zeker leren door ervaring op te doen gedurende het fluiten van je wedstrijden. Je gaat leiding geven aan 22 spelers en moet er dus voor gaan zorgen dat je de wedstrijd in goede banen gaat leiden. Dit betekent ook dat je steeds kalm probeert te blijven en zelfverzekerd bent en dit ook probeert uit te stralen naar de spelers toe. Een paar tips om op je voeding te letten vind je hier  Voedingstips

Niemand is perfect 


                            
"Ik was net zoals mijn klasgenoten gebeten door de voetbalmicrobe", vertelt Wouters." Op provinciaal vlak kon ik mee, toch was ik technisch eerder beperkt. Mijn vader was al scheidsrechter in de jeugdreeksen. Hij moedigde me aan om het ook eens te proberen. En eens gestart rond m'n zestiende, was het een nieuwe microbe die me niet meer losliet." Je begint niet te arbitreren met de gedachte dat je naar eerste nationale wil, al had ik wel de ambitie om altijd een
stapje hoger te zetten. Vrij snel sta je dan tussen jongens die ouder zijn en moet je tegen hen zeggen welke richting het uit moet. Als je van hen respect kan afdwingen, win je enorm aan maturiteit. Dat helpt je in je latere leven. Als je iets goed wil doen moet je dingen kunnen opofferen. Natuurlijk wil je ook wel eens op stap gaan en een pintje drinken, maar dan moet je wel vroeger naar huis. Eigenlijk kweek je ook een deel discipline. Kritiek raakt iedereen, maar je moet het kunnen verwerken. Door ervaring leer je daar vlotter mee om te gaan. Vorig jaar floot ik Lierse - Standard. Op de beelden zag ik achteraf dat ik een duidelijke strafschop voor Lierse niet had gefloten, maar dat wel had gedaan voor Standard, terwijl de fout lichter was. Dat zorgde ervoor dat de balans van de wedstrijd weg was. Dan moet je durven zeggen dat de kritiek terecht was. Mocht ik nu zestien zijn, ik zou er terug opnieuw aan beginnen, daar moet ik niet aan twijfelen!