Start


Misschien hebben jullie deze scheidsrechters wel al eens een wedstrijd zien leiden in het voetbal op televisie? Of heb je zelf wel al eens naar een wedstrijd gaan kijken en heb je deze refs aan het werk gezien?
 

Serge Gumienny is een Belgisch voetbal scheidsrechter in onze eerste klasse en is ook internationaal scheidsrechter wat betekent dat hij ook in het buitenland wedstrijden mag fluiten. Hij was vroeger doelman tot en met de scholieren bij voetbalclub AS vv maar voelde al snel dat dit z’n ding niet was. Hij ging een cursus scheidsrechter volgen en floot z’n allereerste wedstrijd op een toernooi van THOR Waterschei. Op 27- jarige leeftijd (12 /01/2000) floot hij in eerste klasse de wedstrijd Harelbeke – Charleroi. Ref Gumienny is ook peter van het R.O.M - project. Straks vertellen we jullie daar meer over.

 

Johan Verbist had niet de droom om scheidsrechter te worden en werd dit op een rare manier. Hij speelde vroeger bij FC Duffel waar hij door toeval de preminiemen moest fluiten en dit het hele seizoen heeft gedaan. Dankzij dit was hij een cursus scheidsrechter gaan volgen in Lier. "Hadden ze toen niet gevraagd aan mij om te fluiten, was ik nu waarschijnlijk geen scheidsrechter geworden."


 

 

Hoe kan ik scheidsrechter worden?


Makkelijk! Je hoeft slechts van voetbal te houden,
het leuk vinden om beslissingen te nemen en over voldoende
vrije tijd te beschikken tijdens de weekends binnen
het voetbalseizoen.
Kan je je terugvinden in dit model? Perfect!!

 

Wat zijn de voorwaarden?

-Je bent tenminste 15 jaar oud M/V.
 (de dag van je examen moet je 15 jaar geworden zijn)
-Je bent aangesloten , of je gaat je aansluiten bij een club van de KBVB
-Je bent fysiek paraat. Beantwoord je nog steeds aan de voorwaarden?
En nu alleen nog doorzetten en de opleiding van de KBVB volgen!
De scheidsrechtersopleiding wordt in alle provincies gegeven.
De cursus bestaat uit een theoretisch en een praktisch deel,
waarbij je wordt begeleid door een opleider.
Bijkomende cursussen houden je op de hoogte van de laatste wijzigingen aan de spelregels.
 

Arbitrage en voetbal?


Ben je al speler? Ook dat is geen enkel probleem, je kan het voetballen en het scheidsrechter zijn combineren dankzij de scheidsrechter categorie H. Hierbij wordt rekening gehouden met je voetbalkalender in combinatie met je aanduidingen als scheidsrechter.
 

Hoe inschrijven?


Via KBVB (Klik op de onderstaande link en volg de instructies)
 
Je kan ook inschrijven via een scheidsrechter vereniging in de buurt waar je de cursus gaat volgen.
 

Ook voor meisjes?


Natuurlijk! Er bestaat geen afzonderlijke scheidsrechtersopleiding. Meisjes of vrouwen die dus scheidsrechter willen worden, moeten zich inschrijven voor de 'gewone' scheidsrechtersopleiding.

 Sharon Sluyts
 
Sharon werd scheidsrechter op jonge leeftijd: " Ik was altijd de eerste om commentaar op de scheidsrechter te geven omdat ik als keeper een goed overzicht had op het veld. Tot op het moment een scheidsrechter me aansprak", aldus Sluyts die tegenwoordig één van de betere vrouwelijke scheidsrechters is in België." Er zijn veel mensen die niet eens weten hoe ze scheidsrechter kunnen worden. Maar er zijn er uiteraard ook die niet durven omwille van de vooroordelen of omwille van negatieve commentaar op scheidsrechters. Er moet heel veel promotie worden gemaakt maar mond-tot-mond reclame is nog altijd de beste manier om meer vrouwelijke scheidsrechters te verkrijgen. Ik denk ook niet dat er een verschil is tussen mannelijke en vrouwelijke scheidsrechters".

Onze vrouwelijke scheidsrechters

Martens Leen  27/02/1980 Beroep: administratief bediende

Onze internationale vrouwelijke assistent - scheidsrechters

 

 

 
                          En jullie kunnen dit ook! Bekijk de videofilmpjes
                                (vergroten doe je door rechts onderaan op het filmpje te klikken)
 
                                  


                 
 
Een kort filmpje: een exclusieve blik op voorbereiding wedstrijd en even meekijken in de kleedkamer van scheidsrechter Alexandre Boucaut tijdens de wedstrijd van 7 oktober 2012 Standard - Anderlecht.

                 Ik word ref (deel 1)
Ik word ref (deel 2)
Ik word ref (deel 3)
Ik word ref (deel 4)
Ik word ref (deel 5)
                                                OOK JIJ KAN HET!!

afbeelding nieuwsartikel